onsdag 10 februari 2016

Olive Kitteridge

Titel: Olive Kitteridge
Författare: Elisabeth Strout
Läst: 2016-01-24 - 2015-02-10
Betyg: 4
Första meningen: "Under många år arbetade Henry Kitteridge som apotekare i det närbelägna samhället, och varje morgon körde han på snöiga eller regnvåta vägar, fast ibland också på sommarvägar, när vildhallonen sköt nya skott bland de taggiga buskarna"

Olive Kitteridge är en novellsamling med 13 fristående berättelser som har den röda tråden Olive och amerikanska samhället i Maine där hon bor med sin man, son och hund.
Olive är en komplex karaktär. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om henne. Hon är kantig, hård och ombytlig men samtidigt har hon en medmänsklighet och omtanke. Jag hoppar i min tanke om Olive mellan de olika novellerna och egentligen är det väll så det är med människor även i verkligheten; vi har alla många sidor och  agerar inte alltid helt genomtänkt, vi är alla komplexa med både bra och dåliga sidor. 

Mina favoritnoveller är "När floden kommer" där Olive räddar livet på en ung man genom att se honom, "Svält" som handlar om hemlig kärlek och om en flicka med ätstörningar samt avslutnings novellen "Flod" som gav ett på något vis hoppfullt slut. 

Citat: "Alla tror att de vet allting, men ingen vet ett förbaskat dugg."

HBO har gjort en serie som baseras på boken. Jag måste se den och se hur de har tolkat denna intressanta karaktär. 


Jag lyckas pricka av några punkter i Novellutmaningen: 
- En novell som är den sista i en novellsamling - Flod
- En novell vara titel börjar på S - Svält
- En novell vara titel slutar på N - Pianospelsren 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar