tisdag 21 juli 2015

Övertalning

Titel: Övertalning
Författare: Jane Austen
Läst: 2015-07-16 - 2015-07-21
Betyg: 3
Första meningen: "Sir Walter Eliot till Kellynch Hall i Somersetshire var en herre som aldrig roade sig med någon annan bok än Baronetkalendern; där fann han sysselsättning under lediga stunder och tröst i tider av betryck; där väcktes hans vördnad och respekt då han begrundade hur få av de tidigast adlade baronetsläkterna som ännu fanns kvar; där kunde det misshumör som eventuellt hade väckts av privata bekymmer på ett naturligt sätt övergå i medlidande och förakt då han bläddrade igenom det senaste århundradets nästan ändlösa adelsutnämningar - och där kunde han, om alla andra sidor var verkningslösa, med osvikligt intresse läsa sin egen historia."

Övertalning är en av Jane Austens sista romaner och handlar om Anne Eliot som mötte sin älskade kapten Wentwork som ung. De förälskade paret skildes åt av släktingar, men åtta år senare möts de igen. Hur är hans känslor för henne nu? Har han förlåtit henne? Hur ska Anne hantera sina känslor och de plikter och  förväntningar som ligger på henne? 

Övertalning är en romantisk bok om att våga tro på kärleken; tid och motgångar till trots. Jag tyckte om boken men, som alltid i liknande romaner, hade jag svårt med att ha koll på alla namn och personer. Jag tycker mycket om hjältinnan och hennes lugn och nyktra sätt att se på situationer, Anne Eliot stannar med mig en tid. 

Med Övertalning kan jag bocka av bok två av tre i klassikerutmaningen. 

Citat: "Anne såg ingenting, brydde sig inte om salens lysande prakt. Hennes lycka kom inifrån. Hennes ögon var klara och kinderna blossande - men det visste hon ingenting om."
1 kommentar: