lördag 19 november 2016

Aftonland

Titel: Aftonland
Författare: Therese Bohman
Betyg: 5
Första meningen: "Tunnelbanevagnen var full av folk och hon fick stå mellan Slussen och Östermalmstorg, inklämd bland människor som alla verkar svettas"

Aftonland handlar om Karolina som är proffessor vid Stockholms universitet. Hon har just lämnat en långvarig relation och även om uppbrottet kändes rätt tampas hon med sin ensamhet och längtan efter samhörighet. Det är en både underhållande och sorglig roman om lust, kärlek, konst och om ensamhet. 

Jag tyckte mycket om boken och att få följa med Karolina och hennes tankar och känslor under en tung period i hennes liv. Som i Bohmans tidigare böcker ges ett intressant kvinnoporträtt; jag har svårt att identifiera mig med huvudpersonen men blir ändå berörd och känner att jag förstår henne.

Jag håller tummarna för att Aftonland belönas med Augustpriset som den är nominerad till! 

Citat: "Ibland fick hon en känsla av att de låtsades. Att människorna hon betraktade på torget ständigt uppehöll en mängd fasader, en distans till själva livet, som samtidigt kanske var en förutsättning för att kunna leva på det sätt som förväntades av en vuxen människa, med familj och karriär och ett rikt socialt liv och meningsfull fritid, enligt alla de bilder som salufördes av helgbilagor och inredningstidningar, och som skulle infrias i berättelser om helgens aktiviteter inför kollegorna i lunchrummet, i lyckade, lyckliga statusuppdateringar i sociala medier. De flesta andra människor  verkade helt enkelt ha en avundsvärd förmåga att leva sina liv utan att blanda in sig själva alltför mycket."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar