söndag 29 november 2015

Allt jag inte minns

Titel: Allt jag inte minns
Författare: Jonad Hassen Khemiri
Läst: 2015-11-24 - 2015-11-29
Betyg 5
Första meningen: "Grannen sticker upp huvudet bakom häcken och frågar vem jag är och vad jag gör här."

Oj! Känner mig omskakad! Hetsläste ut andra halvan av boken, kunde inte sluta läsa. Allt jag inte minns är en välförtjänt vinnare av Augustpriset 2015. Jag hade svårt under första delen av boken att komma in i historien med det snabba berättander och att jaget byttes, men när jag kom in i historien så var jag fast. 

Allt jag inte minns berättar historien om bortgångne Samuel. Författaren talar med olika anhöriga för att få svar och ur allas minnen växer historien om Samuel fram. Varje anhörig bär sin egen sorg och sina egna minnesbilder; allas minnen är unika och olika varandras, men vem äger sanningen? Alla?
Allt jag inte minns är en bok om sorg och saknad. Det är även en bok om kärlek och vänskap, om ensamhet och om sökande och om att människan är komplex och bär många olika sanningar. En bok som ingen annan. 

Citat"Hur snabbt måste man köra för att överleva i någons minne, hur nära döden måste man vara för att vara värd att förvandlas till historia"
Efter att jag läst boken betyder signeringen jag fick av Jonas Hassen Khemiri under Augustpriset live ännu mer än den gjorde när jag fick boken signerad!


5 kommentarer:

 1. Du kan inte förstå hur avundsjuk jag är över signeringen!! :o ;) :) Det är en helt fantastisk bok av en helt otroligt skicklig författare. :)

  SvaraRadera
 2. En dag dyker han upp i en bokhandel nära dig, då får du chansen :)

  SvaraRadera
 3. På vilken sida finns det där citat om "hur snabbt man måste köra för att överleva"? Letar och hittar inte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sid 310. Egentligen är det slutet av en mening som börjar på sid 309...

   Radera