lördag 5 september 2015

Huset du älskade

Titel: Huset du älskade
Författare: Tatiana de Rosnay
Läst: 2015-08-30 - 2015-09-05
Betyg: 2
Första meningen: "Min älskade, jag hör dem komma längs gatan."

Förra helgen var jag på en loppisrunda som resulterade i fem böcker, en av dem var Huset du älskade av Tatiana de Rosnay. Jag kände mig nyfiken och började läsa direkt. Historien utspelar sig i 1800-talets Paris; ett Paris under modernisering och förnyelse. I förnyelsearbetet rivs gamla gator och hus för att ge plats till nya breda boulevarder. En väg som drabbas är Rue Childebert där änkan Rose Bazelet lever i sitt älskade hus, ett hus som gått många generationer tillbaka i hennes mans familj. Rose vägrar ge sig och lämna sitt hus så hon bosätter sig  i källaren i huset och väntar... Under väntan minns hon glada och sorgliga stunder i huset, hon skriver brev till sin avlidne man och hon funderar över möten och vänner hon mött. Det är en historia full av kärlek men även av sorg, så som ett liv ser ut. 

Huset du älskade är en bra bok men jag tröttnade på alla minnen och tillbakablickar tillslut. Men nästa gång jag är i Paris ska jag gå på Boulevard Saint-Germain och tänka på Rose och hennes Rue Childebert som fick ge vika för boulevarden. 

Citat: "Jag var stolt över vårt hus, över hur vackert och ombonat det såg ut under dessa vinterkvällar, med den sprakande brasan i eldstaden och lampornas milda sken. En glädjefylld tid."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar