söndag 4 september 2016

Bortbytingen

Titel: Bortbytingen
Författare: Selma Lagrlöf
Läst: 2016-09-04
Betyg: 4
Första meningen: "Det var en trollkäring, som kom gående genom skogen med ungen hängande i en näverkont, som hon bar på ryggen."

I dag är ingen vanlig dag, för det är min födelsedag och jag fick det jag önskade mig mest av allt - en läsplatta. Så snart paketet var öppnat och frukosten uppäten i sängen invigde jag läsplattan med en novell som ingick i köpet och det var Selma Lagerlöfs Bortbytingen. Den handlar om en bondfru som får sitt vackra barn bortbytt mot en trollunge, även om hon blir helt dumförklarard av sin man och omgivning tar hon väl hand om trollungen; hon känner att hon inte kan annat även om hon längtar efter sitt eget barn. Hur länge ska mannen stå ut med sin fru som han inte förstår sig på längre och vem är det som egentligen räddar pojken tillslut? Bortbytingen är en saga om att vänlighet och omtanke alltid lönar sig i längden. 

Min premiär för e-bok på läsplattan känns lyckad, vill läsa klart (den fysiska) boken jag läser just nu så att jag kan läsa någon mer e-bok. 

Citat: "'Att laga dina kläder och vaka över dig ginge väl gå an' tänkte hon. 'Det är det minsta jag kan utstå för din skull. Men min man har blivit led på mig, drängarna föraktar mig, pigorna skrattar åt mig, katten fräser, då han ser mig, hunden morrar och visar tänderna, och du är skuld till alltsammans.'
'Men att djur och människor hatar mig, kunde jag väll ändå bära' brast hon ut. 'Det värsta är att var gång jag ser dig, längtar jag mer än förut efter mitt eget barn. Ack, mitt gullebarn, var är du? Ligger du och sover på mossa och ris borta hos trollkäringen?'"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar