söndag 6 mars 2016

Alla mina vänner är superhjältar

Titel: Alla mina vänner är superhjältar.
Författare: Andrew Kaufman
Läst: 2016-03-06
Betyg: 5
Första meningen: "Tom och Perfektionisten sitter i väntrummet vid Gate 23, Terminal 2, Lester B Pearson Internstional Airport."

Alla mina vänner är superhjältar är en fantastisk liten kärlekshistoria. Tom är en vanlig man som umgås med superhjältar, han förälskar sig i Perfektionisten (som gör allt perfekt) och efter att hon blivit hyptnotoserad av sitt ex Hypno kan hon inte längre se Tom; han är osynlig för henne. Kommer Tom lyckas bli synlig för Perfektionisten igen? 

Det låter kanske absurt, och det är en surrealistisk bok men ändå är den verklig och mänsklig. Man behöver bli vän med sin egen superkraft  och inte trycka undan den utan acceptera den för att nå sin fulla superhjältepotential.

Jag älskar verkligen delarna då olika superhjältar beskrivs. Som Slöfocken: 
"Slöfocken hatade sig själv. Han visste att han var lat. Han hade ett jobb som inte ledde någon vart men inga planer på att skaffa ett bättre. Hans förhållande var av-och-på, och han kom aldrig iväg till gymmet fastän han alltid betalade medlemsavgiften.
Han hade möglig mat i kylen och han såg repriser på TV. Ibland hade han på sig samma par strumpor två gånger på en vecka. 
Slöfocken kunde sitta i soffan, förlamad av allt han inte tog tag i. Sedan en dag, en onsdag, sa han bara "Skitsamma!" Han slängde upp händerna i luften och sa "Skitsamma!" Detta var dagen då Slöfocken upptäckte sin superkraft, en fantastisk förmåga att säga "Skitsamma!" och verkligen ärligt mena det."

En perfekt bok att streckläsa i bilen på väg till Sälen :) 

Citat: "Och där, under hjärtat, hittade hon en rostig plåtlåda. Hon öppnade den. Inuti låg hans hopp, hans drömmar och hans rädslor. Hon stirrade på dem. Hon blev förvånad över att de var där och förvånad över hur vackra de var. I precis det ögonblicket blev Perfektionisten kär i Tom."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar