söndag 22 maj 2016

Lycka....Legenden om Paul och Paula

Titel: Lycka... Legenden om Paul och Paula
Författare: Ulrich Plenzdorf 
Läst: 2016-05-06 - 2016-05-22
Betyg: 4 
Första meningen: "Det var här de bodde"

Legenden om Paul och Paula är en ovanlig, stark och sorglig kärlekshistoria. Paul och Paula bor på samma gata, legenden säger att de är skapta för varandra men de lever skilda liv, ska det någonsin bli de två?
I bokens andra del dyker Paulas dubbelgångare, Laura, upp och Pauls liv vänds upp och ned - åter igen. 

Det är en bok där vi får följa Paul i olika delar av hans liv. Första delen om Pauls galna kärlek till Paula är enligt mig den bästa och får betyg fem, det är en stark, galen och drömsk kärlekshistoria. Bokens andra och tredje del tilltalar inte mig lika mycket som den första och därför landar slutbetyget för boken på en fyra. Det är en intensivt berättad historia som lätt hade kunnat utspelats i en 500 sidor lång bok men som berättas på 250 intensiva sidor; ibland är det fantastiskt och ibland fick jag kämpa med läsningen. 

För mig har boken budskapet att ingen lycka är gratis och att lyckan inte varar för evigt. Lycka kommer och går och den kan te sig i olika former, inte alltid som man först trot. Legenden om Paul och Paula kommer stanna hos mig länge. 

Citat: "För nytt är nytt och nytt är lycka, vem kan väll tvivla på det. Om det ändå kommer en röst som tvivlar på det, då blir det svårt. Då har den till en början inte en chans, eftersom tvivel är något osäkert. Tvivel tycks inte erbjuda något, desto radikalare det är, desto mindre ger det."


1 kommentar:

  1. I citatet ska det stå "ju radikalare"! Översättaren av "Lycka".

    SvaraRadera