lördag 6 september 2014

Den ärliga bedragaren

Titel: Den ärliga bedragaren 
Författare: Tove Jansson
Läst: 2014-08-26 - 2014-09-06
Betyg: 4
Första meningen: "Det var en vanlig mörk vintermorgon och det snöade fortfarande."


Den ärliga bedragaren utspelar sig en kall vinter i ett litet samhälle. Vi får möta Katri, som är en intelligent enstöring, Mats som är Katris speciella och tystlåtne bror och kanninmålaren Anna som lever ensam i sitt stora hus. Katri har en plan om att säkra sin brors ekonomiska framtid och i den spelar Anna, ovetande, en stor roll. Det är en bok om att påverka andra, på gott och ont, för att genomföra sin egen plan. Den handlar även om att varje människa trots allt är ansvariga för de situationer de hamnar i. 

Jag tycker om boken den har en värme och historien vandrar stilla fram. Att läsa Tove Jansson är alltid en fin upplevelse.

Citat: "O Anna låt hunden skälla, låt den tjuta ut min sorgesång över godtycklighet och självbedrägeri, över den milda omedvetna grymheten och ensriktigtningens lätta undanflykter och dumheten, framför allt dumheten, den begåvade ohjälpliga dumheten, tjut ut den i himlens höjd! Och att ni aldrig kommer att veta och aldrig förstå vad jag försökte!"


2 kommentarer:

  1. Men, den här impulsköpte jag ju på second hand förra helgen. Vad roligt att det är en bra bok, men det anade jag ju nästan. Jag har visserligen inte läst mycket av Tove Jansson, men jag utgår från att det ska vara bra. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Jag gillar verkligen Tove Jansson, min favorit så här långt är Sommarboken.

      Radera